SLZY PRO PRINCEZNU aneb Z MORAVY AŽ NA KONEC SVĚTA

01.05.2013 22:11

 


Podpořme společně četbu a vzdělanost našich dětí a mládeže!

Vraťme Moravanům hrdost na jejich rodnou zem a úctu k její historii!

Vážení přátelé dobré knihy,

v letošním roce oslavuje celá Morava kulaté výročí slavného příchodu slovanských věrozvěstů Konstantina a Metoděje, kteří se zasloužili o její povznesení mezi nejkulturnější národy Evropy. Se jménem sv. Metoděje je spjato i jméno moravské princezny Dobroslavy, příbuzné moravského krále Svatopluka, která je v celé Evropě, ale i jinde ve světě známá a každoročně uctívaná jako svatá Orosia. Přestože tato světice patří k jedněm z nejvýznamnějších postav starší moravské historie, jméno Eurosia (Orosia) jí dal sám svatý Metoděj, u nás byla díky necitlivému přístupu minulých režimů zapomenuta.

   Jejího životního příběhu se chopil zlínský pedagog, básník a spisovatel, člen Obce spisovatelů PaedDr. Jindřich František Bobák a napsal nejenom o ní, ale také o prostředí českého knížecího a moravského královského dvora napínavou dobrodružnou knihu

 

SLZY PRO PRINCEZNU aneb Z MORAVY AŽ NA KONEC SVĚTA

Formát 160x230 mm, váz. asi 160 stran

 

   Kniha, která je vybavena rovněž krásnými ilustracemi, nebyla u nás v této podobě ještě nikdy napsána a nyní netrpělivě čeká na svoje první vydání, aby se mohla dostat do knihoven milovníků knih o historii Moravy.

Jde o dílo unikátní, napsané brilantním spisovným jazykem přístupným všem generacím, od malých školáků až po dospělé čtenáře.

   Tým našeho sdružení "Za Moravu" přislíbil autorovi PaedDr. J. F. Bobákovi pomoc a pro vydání této knihy se snažíme najít sponzora. V případě, že jedním ze sponzorů budete i vy, bude vaše zásluha na jejím vydání uvedena současně s poděkováním na čestném místě knihy a na jejích deskách takříkajíc na „věčné časy“.

   Naše sdružení si nečiní žádný nárok na jakýkoli finanční profit plynoucí z této aktivity.

 

  Prosíme, pomozte a nedopusťte, aby se tato výjimečná a reprezentativní kniha nedostala široké čtenářské obci do rukou!  S nabídkami či nápady ohledně možného sponzorství této knihy nás, prosíme, kontaktujte na emailovou adresu: kniha-slzy(zavináč)mojamorava.eu, své sponzorské dary můžete posílat na účelově zřízený účet s názvem ¨kniha-slzy¨ č. 2600406417/2010

       S veškerou úctou a nadějí v příznivé přijetí tohoto dopisu za autora a občanské sdružení Za Moravu o.s.,

 

Předmluva ke knize

Kdo byla princezna Dobroslava – svatá Orosia

Na podzim roku 880 očekával španělský princ Fortunio Garcèz svoji nevěstu. Byla jí sotva šestnáctiletá překrásná dívka ze Svatoplukova dvora, velkomoravská princezna Dobroslava.

Jako každá dívka jejího věku byla plná touhy a nadějí, zmítaly jí pochybnosti, zvědavost i strach. Zaslíbila se muži, kterého ještě nikdy neviděla. Jaký je? Pouze z vyprávění jeho poslů věděla, že je čestný a udatný, že je následníkem královského trůnu v dalekém Španělsku a má-li se stát jeho manželkou, musí za ním podniknout dalekou a nebezpečnou cestu. Nebylo to lehké rozhodování, ale byl to sám papež a svatý biskup Metoděj, kdo ji jménem prince a ve jménu křesťanské víry k přijetí princovy ruky požádali. Dobroslava nakonec souhlasila. Vydala se na cestu, do jejíhož cíle však nikdy nedorazila. Místo lásky našla v daleké cizině mučednickou smrt. U nás upadlo její jméno v zapomnění, ale Španělé, Francouzi, Italové i jiné národy světa ji znají a každého 25. června ji zbožně uctívají.

Eurosia nebo také Orosia, jak jí říkají, se stala svatou a je patronkou Jacy, jednoho ze starobylých španělských měst na úpatí skalního masivu Pyrenejí. My si ji můžeme představit jako půvabnou, vzdělanou a milou dívku, jak ji znali naši předkové. O její mučednické smrti se možná ani nedověděli.
Nevíme, jestli někdo přivezl smutnou zprávu o jejím tragickém skonu přes celou Evropu až na Moravu, odkud vyšla v září roku 880 ve slavném svatebním průvodu do dalekého Španělska, aby se tam stala královnou. Ale zachovala se o ní legenda a díky jí víme, že než by se zpronevěřila své víře a zradila samu sebe, zemřela hrdinskou mučednickou smrtí. Její životní osud by byl i v dnešní době příběhem zcela výjimečným, bez ohledu na to, že časová vzdálenost mezi námi je tak veliká.

Dobroslava se narodila roku 864, přibližně rok po příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu. Byla dcerou jednoho z významných českých vévodů Mojslava. Už v časném dětství ztratila za nám dosud nevyjasněných okolností matku, a když při jedné krvavé potyčce s Franky zahynul i její otec, stala se úplným sirotkem. V té době jí bylo teprve osm let. Sirotka se nakonec ujal český kníže Bořivoj a jeho žena Ludmila, které známe z českých dějin jako první české křesťanské panovníky. Tak se stala Dobroslava členkou českého vládnoucího rodu a díky pokrevní příbuznosti Bořivoje (a snad i svojí) s moravským králem Svatoplukem také příslušnicí moravského královského dvora, moravskou princeznou.

Přečtěte si tedy strhující, ale současně i tragický příběh dívky světice, která přes svoje mládí, přes propast věků a přesto, že byla dcerou vznešeného velmože a princeznou na českém i moravském královském dvoře, může být příkladem i nám.

 

Více informací na   https://mojamorava.eu/kniha-slzy/

 

Kontakt

PaeDr. Jindřich František Bobák

j.f.bobak@seznam.cz

760 01 Zlín, Podhoří-K.Světlé 488, Czech Republic

+420.739219468

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode